24.Gün: Veni Vidi Vici ( Bölüm 3)

20130325-085842.jpg

Bugün söze, Roma'da etkilendiğim bir tarihi yapıyla başlamak istiyorum.

Saint' Angelo Kalesi

San Pietro'dan çıkınca Via della Conciliazione yolu sizi Angelo Kalesi'ne ulaştırır. Kale, Vatikan'a bir yeraltı geçidiyle bağlıdır. Orta çağda yaptırılan bu geçitin ismi passetto, papazların kaçış yolu olarak da bilinir. Bu geçidi sizler Angels&Deamons filminden de hatırlayacaksınız. Lakin ortaçağda yapılan bir değişiklikte saraya zindanlar eklenmişti. Mahkumlar aç ve susuz bırakılarak, ölüme terkedilirlermiş o zamanlarda. Hatta bir rivayete göre Fatih'in oğlu Cem Sultan bir dönem yine bu kalede kalmış.
Kale konusunda bana en ilginç gelen konu ise yapılışındaki amaç. İmparator Hadrianus bu kaleyi kendine mezar olarak yaptırıyor. Karısı da kendisi de öldükten sonra yakılıp, külleri kaledeki mezarlarında saklanıyor. Hatta Gladyatör filminin iki ana karakteri olan, İmparator Marcus Aurelius ve oğlu İmparator Commodus'un da külleri yine bu kalede saklı bulunuyor. Daha önce kale mezar görmemiştim. Değişik bir psikoloji.

Diğer hayran kaldığım şey ise, inanılmaz manzarası oldu. En tepeye çıkarsanız 360 derece bir dönün ve bol bol panoramik fotoğraf çekin. Benim şansıma dün, Paskalya öncesi Vatikan'ın yeni papasının yönettiği pazar ayini vardı. Kaleden binlerce insanın sesi, çan seslerine karışıyordu. Böyle birşeye daha önce hiç tanık olmamıştım. Kendimi eski çağlarda hisettim.

Günün Filmi: God Father Part III
Yine dün şeytana uyup bu filme damgasını vuran Cannoli tatlılarından tattım.
Yaklaşık 7 saat yürümüş olmanın verdiği rahatlıkla yedim ama bunu unutmamak lazım :))

20130325-084942.jpg

Any thoughts?

*

Loading more content...