51.Gün: Gençlerde Şiddete Dikkat

 

Progra4Stop-the-Violence

İKSV'nin her sene büyük bir başarı ile düzenlediği ve beğeniyle takip etmekte olduğum, İstanbul Film Festivali geçtiğimiz günlerde sona erdi.

Bugün, festival'de gösterime giren ve benim de izleme fırsatı bulduğum, günün filmi, İrlanda yapımı What Richard Did 'den bahsedeceğiz.

Festivalde Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan, ve ünlü yönetmen Lenny Abrahamson'un imzasını taşıyan bu filmde ilgimizi ne çekti, onu anlatmakla başalayılım işe.

Filmin içeriği, aslında şimdiye kadar bir çok filme, hatta Amerika'da yayınlanan suçla mücadele dizilerine konu olmuş benzer  olaylardan esinlenilmiş.

18 yaşlarında bir grup liseli genç, günlerini içerek ve eğlenerek geçiriyor. Filmin ana karakteri Richard, bir kızla tanışıyor, lisedeki futbol takımından arkadaşı olan bir çocuğun kız arkadaşı olan bu kızla, çocuğa rağmen çıkmaya başlıyor. Ancak kız, Richard'ı seçmesine rağmen, eski erkek arkadaşı ile de dostça arada görüşmeye devam ediyor. Gün geliyor. Olaylar birbirini kovalıyor ve bum! bir kavga, ve sonuç 1 ölü ve ruhları hayatlarının sonuna kadar yaralanmış yarım düzine ergen...

Filmin senaryosu özellikle , baş karakter Richard'ın kavga gününe kadar mükemmel bir profil çizen örnek bir genç olmasıyla ilgileniyor. Kızlara, yaşıtlarından farklı olarak çok kibar davranıyor, dolayısıyla kızlar da ona bayılıyor. Tüm arkadaşlarına karşı sevecen, asla kavgacı değil. 18 yılda yaşadığı, tek bir gece ve tek bir patlama, onu geri dönülmesi zor bir yola sokuyor.

'Şiddet'' kavramı malumunuz, Freud'un psikanalizde üzerinde durduğu, davranış biliminin en önemli konularından biri. Özellikle, önceliği olmayan böyle bir şiddetin bir anda ortaya çıkışı şiddeti yaşatana, yaşayandan daha çok zarar verebilmekte. Gençlerde ise toplumsal önyargılar, ve bastırılmış dürtülerle bu tarz patlamalar günümüzde daha çok görülmekte.

Aychup! Project olarak şiddetin her türlüsüne her zaman her yerde karşıyız! Buradan duyuralım istedik ...

Günün Müziği: U2 Where The Streets Have No Name Live At Slane Castle

Any thoughts?

*

Loading more content...