6.GÜN: Adaletin dağıtılması konusuna gelinince…

sptlt066_1

Aychup Project güne sağlam bir kahvaltı ile başladı, minik mozarella, cherry domates ve light lavaş ekmeği ve tabi ki şekersiz kahve... bedenen ve ruhen yorgun haller gitmeye başladı gibi. Daha hızlı hareket etmeye çalışıyorum... böyle söyleyince bir anda Gargantua'yı hatırladım.

Bugün merhamet, hoşgörü, vicdan ve rasyonalizm konularına biraz değinmek istiyorum. Birçoğumuzun özellikle iş hayatında işin içinden çıkamadığı konular muhakkak vardır. Bu yöneten ve yönetilenler dünyasından, kendimiz dışında başkalarını değerlendirmek durumunda kalabiliriz dahası birçoğumuz bu noktada vicdan işin içine girdiğinden adaletli olmak ister. Adelet aradıkça, vicdan konuşmaya başlar ve tabi ki hoşgörü ve merhamet bir arada kapıya dayanır. Uzun lafın kısası insan adaletli olmayı istedikçe merhamet, hoşgörü ve vicdanın manipülasyonunda rasyonalizmden uzaklaşır ve vereceği herhangi bir karar artık adaletli olamaz. Bu nedenledir ki hukukun üstünlüğü ilkesi günümüzde medeniyetlerin, demokrasilerin temelini oluşturmaktadır. Peki herhangi bir merci de kural koyucu olmanız durumunda merhamet, hoşgörü, vicdan duyumlarınızdan nasıl vazgeçeceksiniz, nasıl tarafsızlaşacaksınız, insan doğası gerçekten özünde adaletli olabilir mi?

Bu soruların birçoğuna ben halen cevap aramaktayım ya siz....

Bakınız: Sir Thomas More- Ütopya; Thomas Hobbes Leviathan

Günün filmi: The Truman Show

Günün Özlü sözü: ''Başkalarının yanlışlarından öğrenmeliyiz, hepsini kendimiz yapacak kadar vaktimiz yok.” G.M

Günün Yemeği: İri Köfte

Bu yemeğe Harput Köftesi de derler. Yine çocukluğumdan unutulmaz bir lezzet. Kendim de sık sık yaparım afiyetle dostlarla paylaşırım.

Malzemeler:

untitled

250 gr kıyma

1 ortaboy kuru soğan

2 tatlı kaşığı salça

yarım demet maydanoz

1 tutam reyhan (isteğe bağlı sevmeyen kullanmayabilir)

1 su bardağı ince bulgur (köftelik bulgur)

Tuz, Karabiber, Zeytinyağı

Büyük bir kaba, kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, 1 tatlı kaşığı salça, doğranmış maydanoz, karabiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur. Daha sonra resimde ki gibi minik köfteler şeklinde yuvarlanır. Serviste kullanılacak porsiyonlar için bir tencerede  kaynar suya bir kaşık domates salçası ve 1 yme kaşığı zeytinyağı katılarak eritilir, iyice kaynamay başladığında suya köfteler atılır yaklaşık 20 dakika hafif ateşte pişmeye bırakılır. Tercihen yoğurtla servis edilmesi tavsiye olunur.

Günü Müziği: The cure 'Killing an Arab

Any thoughts?

*

Loading more content...