11.GÜN: GEORGE GROSZ’UN İZİNDE

imagesCAHTWG6X

Karmakarışık rüyalar sonunda bugüne merhaba dedim. Rüyalar demişken, bugünün konusuna da karar verdim.

2009'da Berlin'de bir yaz günü;  Modern Sanat Galerilerinin birinde Expressionist'ler sergisi var. Ben geç de olsa George Grosz'la tanışıyorum. Ama ne tanışma yahu!, sergi bitiyor, etkisi devam ediyor.  O günden beri takipteyim...

George Grosz, gerek yaşadığı dönem, gerekse temsilcisi olduğu akımlar açısından enteresan bir sanatçı. 1. Dünya Savaşı yıllarında başlayan, sanat ve kültür alanında, savaşın barbarlığına, entellektüel kıtlığa karşı bir duruş sergileyen, Dadaizm denilen bir akımla,  karşımıza çıkıyor. Dadaizmin felsefesi, yine geçenlerde bahsettiğimiz, varoluşçuluk felsefesinin de kökenini oluşturuyor. Savaş sonrası, kültürel ve sanatsal bir travma düşünün. Savaş insanları öyle bir yıkmış ki, geriye sadece umutsuzluk ve herşeyin geçici olduğu düşüncesi kalmış. Goerge Grosz diğer dadaistler gibi, bu kaotik ortamda, kitleleri, eserleriyle şaşırtarak işe başlıyor.

Benim, George Grosz'la ilgili en ilgimi çeken dönem ise, Berlin'den Amerika'ya gidişi. Kendisi aslında; 1920'li yıllarda, özellikle Bolshevik ihtilali sonrası, komünizmin önde gelen sanatçılarından. Hatta bir dönem, Rusya'da bile bulunuyor. Ancak kendisinin tabir edildiği gibi bir komunist olmaktan çok anti-nasyonalist (anti-milliyetçi) olduğunu söyleyebiliriz. Berlin'i ailesiyle 1933'de, Hitler iktidarı ele geçirmeden terkediyor. İstikamet New York. 2 sene önce New York MoMa'daki eserlerini de görme fırsatım olmuştu. Yolu düşenler kaçırmasın derim.

İlginçtir ki; Grosz'un birçok eserine o dönemde Naziler tarafından el konulmuş. Ailesi, yeni kuşaklar halen bu eserlerin kimde ve nerede olduklarını arıyor.

Günün Müziği: Marlene Dietrich- Lili Marleene

Günün Sözü: ''I dress for the image. Not for myself, not for the public, not for fashion, not  for men''. Marlene Dietrich

Günün Filmi: Midnight in Paris- Woody Allen

Bugün yemek pişirmek istemiyorum. Yoruldum :) 10 gündür aralıksız yemek pişirmek ne zormuş :) Hafif bir salata, ve amasya elması ile günü sonlandırırım gibi geliyor :)

 

 

Any thoughts?

*

Loading more content...