32.GÜN: FESHANE’DE ANTAKYA BAYRAMI

20130402_165224

Sevgili dostlar; burdan hemen duyurumuzu yapalım. Feshane'de 7 Nisan'a kadar Antakya ve çevresinin yöresel lezzetleri sergileniyor.

Bugün iş çıkışı, aslen Antakyalı yakın bir arkadaşımının teklifine balıklama atlayarak, feshaneye gittim. Güney mutfağı ile aranız nasıldır bilmem, benim özellikle acı biberle, nar ekşisi ve çökelekle aram çok iyidir. Bu bahsettiğim ürünler hemen hemen birçoğu aslında Anadolumuza ait lezzetlerdir. Aychup Project'i düşünerek çeşitli lezzetleri tatmayı ihmal etmedik tabi ki.

Öncelikle İstanbul Hatay Günleri Etkinlikleri bugün başladı ve 7 Nisan'a kadar İstanbul'lulara ziyafet çekmeye devam edecek. Herhangi bir giriş ücreti yok. Arabayla gelmeyi düşünenler arabalarını 100 mt. ilerdeki ispark'a parkedebilirler.

Neler dikkatimizi çekti!

Feshane'ye girişte açık ve kapalı mekanlarda Antakya'nın lezzetleri sıralanmış. Açık alanda, mangallar kurulmuş, kömürde birbirinden leziz kebaplar, dürümler sergilenmekte. Hatta meşhur kağıt kebabını önünüzde  hazırlayıp,  pişirip 10 dk.'da servis ediyorlar. Doğruyu söylemek gerekirse izlemek dışında kebaplara pek ilgim olmadı ancak sevenler kazçırmasın derim.

res1

Açık alanda  benim ilgimi çeken, Sayın Mesut Yar'ın sıklıkla bahsettiği, zayıflatma özelliği olan Samandağı acı biberleri oldu. Denemeye cesaretim olmadı ancak, turşusunun çok güzel olduğunu söylediler ben de yapmaya karar verdim.

res5

Kebapların dışında hamurişleri dikkatimizi çekti. Ucundan azıcık tadına baktık. Gördüğünüz gibi Aychup Porject'te yalan yok. Antakya'nın belki de hamurişinde en meşhur lezzetleri katıklı ve biberli ekmek dedikleri, fındık lahmucuna benzer, ancak ondan biraz daha büyük çökelekli, biberli ve ıspanaklı hamurişleri. Tanesini 2.5 TL'den satıyorlar.

res6

Kısır sever misiniz? Ben taparım. Çocukluğumda annem, anneannem sevdiğimi de bildiklerinden sıkça yaparlardı. Dolayısıyla kısır uzmanı olduğumu söyleyebilirim. Denediğimiz kısır, oldukça taze olmasına rağmen, pek damak tadıma uymadı.

res7

Gelelim kaçırılmaması gereken o lezzete. Antakya künefesi. Hiçbirşey yemeseniz bile sadece künefe yemeye gidin derim. İskenderun'un meşhur Petek Pastanesi hem açık hem de kapalı alanda stand açmış. Antakyalı arkadaşım, iyi künefe yaptıklarını söyleyince bizde künefemizi çatalın ucuyla burda tattık. Gerek peynirinin güzelliği gerekse şerbetini az oluşu ile bizden tam puan aldı.

 

res3

Bundan birkaç sene önce Antakya'ya yolum düşmüştü. Yayladağlı bir mandıradan aldığım peynirlerinin tadı hala damağımda. İç mekana geçtiğimizde bizi Antakya yöresinin süt ürünleri, ev salçaları, baharatları, turşuları, reçelleri, dut şurupları karşılıyor. Dikkat! kendimizi kaybetmeyelim. Ben yayladağ peynirlerinden, yöreye has tulum peynirini denedim ve biraz da ev yapımı salça aldım. Peynirin kilosu 20TL, salçanın ise 15TL.

 

Günün Müziği: .Lana Del Rey - Born To Die .

Günün Filmi: The Pursuit of Happyness

 

Any thoughts?

*

Loading more content...